English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2024
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 STATISTIKK
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Debattforum

Alle kan lese innleggene, men man må registrere seg for å delta aktivt i diskusjonene.
Everyone can read the posts, but you have to register before writing your own posts.

 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   StatistikkStatistikk   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Hvorfor fotball?

 
Post new topic   Reply to topic    Forum -> Fotball generelt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
2mas
Sjef


Joined: 06 Sep 2002
Posts: 59200
Location: Trondhjem

PostPosted: 25.10.2006 22:35    Post subject: Hvorfor fotball? Reply with quote

Hvorfor er egentlig fotball favorittidretten din?

Noen av grunnene til at jeg (og mange andre) er fenget:

* Veldig lav inngangsterskel. Har du to føtter og noe å sparke, er du i realiteten i gang. Du kan med andre ord ha mye moro med idretten i "enerom", og det trenger ikke å koste all verden å utøve den.

* Passe mengde poeng (les: mål) for å avgjøre kampene. Man trenger ikke være autist for å huske de fleste målene i en kamp (eller sesong for den saks skyld).

* En perfekt miks mellom kondisjon og kunst - både indiviuelt og kollektivt. Typer som Myggen og Leo kan sammen bli dynamitt.

* Lagidrett med alt det positive sosiale det automatisk gir. Dette er naturligvis også positivt for tilhengere, som dermed ikke trenger å være så opptatt av (karrierene til) enkeltutøvere; interessen kan vedvare gjennom et helt liv.

* Passe lengde på konkurransene (les: kampene). Verken 10 sekunder som sprint eller flerdagsritt på sykkel.

Naturligvis er også arv og miljø med i bildet når det gjelder fotballinteresse. Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Snorkel
Veteran


Joined: 21 Jan 2005
Posts: 1015
Location: Trondheim

PostPosted: 26.10.2006 12:22    Post subject: Reply with quote

Satt i en diskusjon med en som hadde lest ei bok som hadde en sosialantroplogisk tilnermelse til fotball. Han fortalte at det som gjorde fotball så mye "bedre" en alle andre lag idretter var akurat det der med antall høydepunk (mål).

Man kan vist nok samenligne fotball, med den jakten stammesamfunn drev for 2-3 tusen år siden.

Det var cirkal like mange personer i et jakt lag, som det er i en fotball kamp. De kunne greie og felle et par bytter i løpet av en slik jakt. Noe som er det samme antallet som er mål i en fotball kamp.

Også når du samenligner bilder av folk som kommer hjem med jakt bytte inn til landsbyen, og bilder når lag har tatt hjem trofeer har disse mange likhetstrekk.



En annen ting, som ikke har noe med det sosialantropoligiske og gjøre er midtbanespillet. Jeg vet ikke om noen andre idretter som har midtbane spill på den måten fotball har det. Det skjer aldri noe situasjoner på midtbane streken i handball som kan diskuteres på puben dagen etter.
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
2mas
Sjef


Joined: 06 Sep 2002
Posts: 59200
Location: Trondhjem

PostPosted: 01.11.2007 13:53    Post subject: Reply with quote

Fotball pluss kunst er lik sant

Viktigere:

La joggeskoene ligge og grav heller dypere i skapet etter fotballstøvlene. Ballspillet er den sunneste aktiviteten, viser et dansk forskningsprosjekt.

Etter 12 uker hadde fotballspillerne i gjennomsnitt mistet tre og en halv kilo fett og lagt på seg to kilo ekstra muskelmasse. Gruppen som jogget hadde tatt av to kilo fett, men muskelmassen var uforandret.

Forskerne mener variasjonen av gange, løp og sprint i fotballtreningen er utslagsgivende.

- Fotball er en allsidig treningsform ettersom det inneholder mye høy puls og intensitet. Når man sprinter, hopper og takler, brukes alle fibrer i musklene. Ved løping i moderat tempo, brukes kun de langsomme fibrene, sier Peter Krustrup.

Les mer: Ballspill best trening
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Zorac
Forumsjef


Joined: 08 May 2005
Posts: 19485
Location: Lillestrøm

PostPosted: 01.11.2007 19:23    Post subject: Reply with quote

Det jeg elsker ar at spillet har så mange fasetter. Tilgjengeligheten er også enorm. Alle kan underholdes, for de ferske og med lite greie på fotball holder det ofte med at "laget mitt vant". De som veldig interessert og følger godt med, kan sette pris på høyrebackens gode løp midt i andre omgang selv om det aldri ble utnyttet. Det er voldsomt engasjerende, fordi det stort sett er noe negativt selv om det går bra, og det er som oftest noe positivt å ta med selv om det går dårlig. Det er også veldig mange roller på et fotballag, mens veldig mange andre lagidretter i utgangspunktet består av angrep og forsvar. Duellene er som regel en mot en, som lager mange interessante dueller i kampen, i stedet for møjle mot mølje som det ofte er i f.eks. amerikans fotball.

I og med at banen er stor er det flere spillere og involveringer med i andgrep. Det er få om noen idretter hvor et etablert angrep involverer så mange enkeltprestasjoner. I og med at de spiller på så store flater, og hver mann har sin sone eller spiller å passe på, blir midtbanen veldig involvert og viktig. De som spiller mest underholdende fotball er som kjent de som bruker midtbanen i stedet for å slå over den.

Som en av få lagidretter har fotball ikke effektiv spilletid, ingen timeouts og ingen videodømming, noe som gjør spillet mer tilfeldig, og sånn sett underholdende. Det at man også har veldig begrenset antall bytter, gjør at taktikk og spillervalg veier tyngre enn i idretter hvor man kan bytte spillere eller rekker mer eller mindre fritt.

Fotball føler jeg vokser på en. Det er et rimelig enkelt regelsett, så hvis man får med seg at hands, takling på mann i stedet for ball og holding er ulovelig og gir frispark/kort, samt offsideregelen, vet man egentlig alt man trenger for å begynne å se på fotball. Samtidig legger man som sagt merke til mer jo mer man kommer inn i spillet. Det er også rom for tolkning, så folk kan opfatte situsajoner ulikt, og det blir mange gode diskusjoner rundt et straffespark som skulle vært/ikke ble dømt osv.

Det er også kanskje den lagidrettem med flest spillertyper. Tenknikk, fart, rykk osv er ting som er viktigere enn i mange andre lagidretter, fordi man ofte må føre ballen langt, noe som er mye mer krevende med føttene, enn for eksempel hendene. Det finnes for eksempel mange måter å være god spiss på. Hodestyrke, fysisk styrke, skuddstyrke, på-rett-sted-til-rett-tid-evne, ro i avslutningsøyeblikket, timing i forhold til offside (bakromsspiss) osv. Få andre idretter har så mange måter å skåre mål på. Der går det ofte på enten kraft eller dyktighet på å plassere skudd eller begge deler.

Blei veldig rotete kanskje. Men det får så være! Smile
_________________
Influencerâ„¢
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forum -> Fotball generelt All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  


Utviklet av phpBB. Tilrettelagt for RBKweb.

ANNONSE
SITATET
© 1999-2024 RBKweb