English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2020
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
 LERKENDAL360°
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
Det store Eggen-intervjuet - del III
Skrevet av Thomas Myren, mandag 27.01.2003

Det store Eggen-intervjuet - del II

Tredje del av rbkweb.com sitt intervju med Nils Arne Eggen:

Høsten 1996 ble IFK Göteborg dyttet ned av den nordiske fotballtronen av Rosenborg etter seier både i Sverige og på Lerkendal. I fjor høst prøvde Brøndby å overta tronen uten å lykkes. RBK begynner dermed å bli helt suveren også i Norden, ikke lenger bare i Norge, uten at Eggen er helt enig i akkurat det.

- Det vet vi ikke noe om. Som jeg alltid sier: De viktigste kampene er de du ikke har spilt. Men pr 31.12.2002 var Rosenborg i alle fall best i Norden.

Men selv om RBK i øyeblikket er Nordens beste, må man til høsten gjennom to kvalikrunder til Champions League, mens fire lag fra Tyskland, Italia, England og Spania får være med. Mange synes dette er hårreisende urettferdig. Eggen har flere ganger fungert som "de små klubbenes talsmann mot de store", men i denne saken støtter han UEFA.

- Kvalifiseringssystemet fungerer det. Rosenborg på sin side har mer enn nok poeng til å være direkte kvalifisert. Imidlertid kommer også UEFAs nasjonsranking inn og ødelegger - der Norges plassering avhenger av innsatsen til samtlige norske lag.

- Så det at RBK må gjennom to kvalikrunder er blant annet Brann, som tapte mot et bunnlag fra Latvia i UEFA-cupen sist sesong, sin skyld?

- Jeg konstaterer fakta, men det blir feil å skylde på noen, sier en diplomatisk trønder.

Som sagt blir det to kvalikrunder til Champions League til høsten. De siste årene har RBK blitt veldig gode når det gjelder borte-/hjemme-statistikk mot enkeltlag. I tillegg til kvalifiseringsrundene de siste sesongene, har også storlag som Celtic og Ajax blitt slått sammenlagt om man tenker på den måten. Nils Arne Eggen tar dermed ramaskrikene om at Valencia, Juventus og Liverpool kan bli motstander i kvaliken med stor ro.

- Rosenborg er et godt lag, og vi har slått storlag før.

IFK Göteborg har mislyktes totalt siden kampene mot Rosenborg i 1996. Svenskene har ikke vunnet serien siden den sesongen. Samtidig har de brukt opp pengene sine. 80 millioner kroner har blitt brukt til dels på hjemhenting av tidligere stjernespillere og andre dyre, eldre spillere som har mislyktes. I fjor toppet det seg da de måtte spille kvalik for å beholde plassen i Allsvenskan. RBK har tidligere vært på besøk i Göteborg for å finne ut hva som gikk galt med IFK. Nils Arne Eggen er imidlertid ikke redd for at RBK skal gå i den samme fella.

- Jeg har aldri brydd meg om å tenke slik. Dersom Rosenborg fortsetter i samme spor som før, går det nok bra. Nå har Åge og nye krefter kommet til, noe som gjør meg enda mer sikker på at det går den rette veien.

Som sagt slet IFK Göteborg med å få til et yngre lag. RBK har i flere år hatt det eldste mannskapet i Norge og store og små eksperter har etterlyst fornying av laget. Føler du at du gjorde ditt beste for å fornye RBK de siste sesongene?

- Selv føler jeg at dette aldri har vært et problem. Hvis du ser på lagbildene som henger ute i gangen her på Brakka, vil du se at spillerne kontinuerlig har blitt skiftet ut. Dette er noe som nærmest har skjedd automatisk. Det har alltid vært en naturlig fornyelse. Som sagt mener jeg at dette er et ikke-eksisterende problem.

Det første Hareide gjorde da han tok over roret var å si farvel til Bent Skammelsrud. Flere mente da at Skammels hadde fått fortsette dersom Nils Arne Eggen fortsatt hadde vært trener. Selv påstår Eggen at han ikke har gjort seg opp noen formening om hvorvidt midtbaneveteranen hadde fått lov til å fortsette.

- Det vet jeg ikke. Jeg kan ikke svare på det. Dette var en nøye vurdering Åge gjorde, og han kom fram til det han mente var rett.

"Oppsigelsen" av Bent Skammelsrud var Åge Hareides første ledd i å skape et nytt Rosenborg-lag. Mange lurer selvsagt på hvordan denne prosessen vil gå. Heller ikke Nils Arne Eggen kan si noe sikkert om dette.

- Umulig å spå framtida på denne måten. Men jeg tror det går bra. Det gjelder hele tida å gjenskape dyktighet, og det er noe jeg tror Åge får til.

I sommer ble MacBeth Sibaya hentet fra Jomo Cosmos i Sør-Afrika. Midtbanespilleren rakk ikke å vise seg fram noe særlig i løpet av høsten, men de første treningskampene i 2003 har vist at "Khetho" er på gang.

- Vi har prøvd å hente utenlandske spillere før, med varierende hell. Sibaya la vi merke til da vi satt og så VM på TV i sommer. Vi ble imponerte og kjøpte ham altså like etterpå. Det har tatt litt tid før han har lyktes i RBK, men etter det jeg har hørt, spilte han svært bra mot Sundsvall på lørdag, så det nærmer seg.

Eggen tror at Rosenborg framover vil komme til å hente flere spillere uten norsk pass.

- Rosenborg blir nok nødt til å lete utenlands framover for å finne spillere som kan forbedre laget nok til at vi kan gjøre det bra i Champions League. Dermed har vi gått litt bort fra tanken om at RBK er "et lag med trøndere, for trøndere", forteller Nils Arne Eggen.

fortsett>>>

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2020 RBKweb