English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2021
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
rbkweb.com tok en prat med nytreneren noen dager før seriestart:
Les introen til intervjuet!
Ola om: ...sjefsrollen | ...laget og spillerjakt | ...2004 og framtida

...sjefsrollen
Av Thomas Myren (tekst og foto), onsdag 7. april 2004

Ola By Rise var mannen som måtte ta over roret da Åge Hareide takket ja til tilbudet om å bli landslagssjef.

- Allerede før bortekampen mot Røde Stjerne fikk jeg signaler om at Åge var på vei bort, og ikke lenge etterpå ble jeg tilbudt jobb som hovedtrener.

- Hvorfor tror du at nettopp du ble foretrukket?

- Jeg håper og tror det er fordi at folk har tro på at jeg kan gjøre en god jobb. Hovedårsakene til at jeg ble valgt, er nok min styrke på det fotballfaglige området og det faktum at jeg kjenner klubben godt. Jeg har vært med lenge, og har også opplevd magre år med RBK, sier keeperlegenden som debuterte på A-laget til Rosenborg allerede i 1977 som 16-åring.

Og det var nettopp på dette tidspunktet at Ola fikk trenerkallet.

- Under en samling med guttelandslaget ble jeg fortalt at jeg ville egne meg godt som trener. Det var jeg enig i. Jeg har nemlig alltid vært fascinert av fotballens strategi, taktikk og spillets vesen. Men det var kun tilfeldigheter som gjorde at jeg kom tilbake til RBK noen år etter at jeg la opp som spiller. Jeg hadde jo i mellomtida arbeidet fulltid ved avishuset på Heimdal – altså Adresseavisen.

Slik beskriver han treneren Ola By Rise:

- Det er viktig for meg å være meg sjøl. Jeg er nok analytisk, og prøver hele tida å være godt forberedt. Men samtidig er det viktig for en trener å kunne improvisere, og det føler jeg at jeg også takler. Jeg mener jeg er en menneskekjenner og en OK pedagog. I tillegg er konkurranseinstinktet en av mine styrker. Jeg er en nok en dårlig taper, og det kan merkes ettersom jeg også har temperament.

43-åringen trengte ikke lang betenkningstid for å si ja da han før jul fikk muligheten til å ta over som sjef på Lerkendal.

- Jeg opplevde veldig mye støtte blant spillere, klubbens ledelse, supportere og folk generelt. Jeg følte at dette var en sjanse jeg bare måtte ta, sier By Rise, som på et tidspunkt i fjor høst var ønsket av både Molde og Sandefjord.

- Men det var aldri aktuelt for meg å bytte klubb. Det ville ha vært helt unaturlig.

- Enorm personfokusering
Ola By ble første gang med i trenerteamet til Rosenborg i 1998. Den gangen var Trond Sollied sjef. Senere har han som kjent tjenestegjort under Nils Arne Eggen og Åge Hareide.

- Alle tre er fotballfaglig dyktige trenere. Det har vært flere fellesnevnere enn forskjeller mellom dem. Likevel er det ingen tvil om at de er tre forskjellige personligheter, hvor Trond og Nils Arne utgjør to ytterpunkter.

- Jeg, som har stått litt i skyggen, har lagt merke til det enorme mediatrøkket hovedtrenerne har hatt. Det er et voldsomt personfokus. Dette må man bare takle, men jeg synes det ofte er i overkant mye. Det er jo ikke treneren som alene skal ut på banen og spille!

De siste tre månedene har Ola sjøl fått oppleve dette.

- Det har faktisk vært enda mer personfokusering enn hva jeg hadde trodd det skulle bli. Og ennå har vi ikke engang kommet i gang med sesongen!

- Det er uten tvil dette som er den største forskjellen på å være assistent og sjef. Ellers er mye det samme som før. Jeg skal fortsatt være med på å planlegge og gjennomføre treninger, legge ukeplaner og ikke minst lede laget gjennom kamper.

Et godt sammensatt kollegium
Selv om det altså er Ola By Rise som er mest i fokus og dermed først og fremst må ta støyten dersom noe går galt, sitter han ikke alene med ansvaret. Per Joar Hansen ble håndplukket til rollen som hjelpetrener.

- Uavhengig av hverandre tenkte både jeg og Rune (Bratseth) på «Perry». Selv om også Per Joar har gått RBK-skolen, har han mye nytt å bidra med. Han har vært hovedtrener for GIF Sundsvall i Allsvenskan i to år, og ikke minst har han erfaring fra lederutvikling etter å ha jobbet med organisasjoner og lag utenfor fotballmiljøet. Han har i det hele tatt et litt annet perspektiv på ting, og jeg føler at vi på denne måten utfyller hverandre.


DYNAMISK DUO: Per Joar Hansen og Ola By Rise utgjør et godt tospann. Her fra pressekonferansen før hjemmekampen mot Benfica.

- Blir det slik at Ola By Rise' mens Perry rose'?

- He-he, fin-fin formulering, det der!

- Ja, jeg hadde spart på den!

- Det blir nok ikke sånn. Perry har nemlig minst like mye temperament som meg, og kan bli enda sintere.

Rune Skarsfjord, som de siste årene har vært juniortrener i RBK, bistår Ola og Per Joar. Han blir en slags spillerutvikler.

- Rune er tredjemann i trenerteamet. Han vil være 50 prosent knyttet til A-laget og 50 prosent knyttet mot junioravdelingen, og blir dermed et slags bindeledd. Han blir dermed den som skal holde øye med de yngre, lovende spillerne i klubben. Blant annet driver han for tida på med et spillerprosjekt på talentsida.

- A-laget vil benytte Rune til litt forskjellige ting. Blant annet vil han være med på å observere både motstandere og interessante spillere. Han er også video-mannen vår, og har ansvaret for å redigere videokassetter fra kampene. I den forbindelse fokuserer han på ting laget gjør bra og ting laget gjør dårlig, slik at vi kan vise det til spillerne på spillermøtene. Rune kan også lage «spesialvideoer». I går hadde han for eksempel fikset en video som framhevet det gode samspillet mellom Erik (Hoftun) og Fredrik (Winsnes). Videoen i går var bra den, Fredrik?

- Ja, den var topp den, smiler legestudent Winsnes, som tilfeldigvis kommer slentrende forbi.

I bakhånd har Ola By Rise som kjent Nils Arne Eggen. Trenerlegenden fra Orkdal har fått tittelen «konsulent».

- Nils Arne skal være med videre, han. Vi ønsker å dra nytte av hans blikk for ting som skjer og ikke skjer. Han har jo utrolig mye erfaring, og blir en slags seniorrådgiver for oss.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2021 RBKweb