English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2021
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
rbkweb.com tok en prat med nytreneren noen dager før seriestart:
Les introen til intervjuet!
Ola om: ...sjefsrollen | ...laget og spillerjakt | ...2004 og framtida

...laget og spillerjakt
Av Thomas Myren (tekst og foto), onsdag 7. april 2004

- Vi har vært sårbare for skader i de bakre rekker. I øyeblikket tåler vi ikke for mange skader på nøkkelspillere i forsvaret. Det er dekning, men ikke dobbeldekning på alle plasser, slik som vi ønsker.

- På høyreback har vi Christer (Basma) og Lars (Blixt), mens Ståle (Stensaas) og Torjus (Hansén) gir god dekning på venstreback. I midten er det verre. Det faktum at Vidar (Riseth), som er en av våre viktigste spillere, har vært den som har vært mest skadeutsatt blant forsvarerne, skaper bekymring. Selvsagt kan både Christer og Torjus brukes i midten, men... Det har blant annet svingt litt i prestasjonene når Torjus har fått prøvd seg.


SPILLERJAKT: Ola By vil ha to nye forsvarere.
Skal ha to nye forsvarsspillere
Flere synes det er merkelig at RBK ikke kastet seg inn i kampen da Ragnvald Soma skulle forlate Bryne før jul. Den landslagsaktuelle midtstopperen fikk valget mellom Brann og Viking, og valgte førstnevnte.

- Dette blir bare en diskusjon. Jeg tror ikke at Ragnvald ville ha gått til Rosenborg for å bli et tredjevalg. Samtidig er fart en viktig faktor for oss, og på det området scorer ikke han så høyt.

Med andre ord fortsetter jakten.

- Vi trenger minst to nye spillere i backrekka. Jeg mener sju forsvarsspillere er et minimum, og nå har vi kun seks.

- Men samtidig som det skorter på forsvarere, er Lars Blixt på vei bort...

- Vi skal aldri kvitte oss med noen uten å ha erstattere på plass. Det betyr at Lars ikke vil gå noe sted før vi har tak i noen nye spillere.

- Grunnen til at vi har signalisert at vi ikke kommer til å gi Lars ny kontrakt, er at vi føler det har stoppet opp litt for ham. Han har spilt en god del treningskamper nå i vinter, uten at det har vært det helt store. Men slik var situasjonen også i fjor, og da fikk han til slutt forlenget kontrakten. Derfor kan jeg ikke utelukke at han får fortsette, men da må han altså overbevise.

Lar talenter gå gratis
Blixt er altså ikke helt ute - ennå, men før jul lot den sportslige ledelsen på Brakka to unge, lovende midtstoppere gå gratis. Martin Høyem og U21-landslagsspilleren Are Tronseth gikk henholdsvis til Molde og Ham-Kam. Dette virker merkelig når man altså mangler spillere.

- Det er et gammelt RBK-postulat som sier at dersom en spiller har vært her i to sesonger uten å spille seg til en fast plass, så bør han prøve seg i en annen klubb. Dette gjelder for både Are og Martin. Men dersom de hadde vært et år yngre, ville vi sannsynligvis ha beholdt dem for å ha dem som back-up i forsvaret.

- Men hadde det ikke vært bedre å leie ut spillerne i stedet?

- De spillerne vi leier ut, må være gutter vi virkelig har tro på. Martin har ikke hatt den utviklingen vi ville. Når det gjelder Are, så er jeg ærlig talt litt mer usikker. Det er nemlig mye Erik Hoftun i ham...

- Likevel kan vi ikke sitte og eie fullt av spillere. Vi er nok fortsatt skeptiske til utleie etter at vi brant oss på dette da Bosman-regelen var ny. En stund hadde RBK 34 spillere i A-stallen, men bare 24 var her på Lerkendal. Ti spillere var på utlån mens vi betalte full lønn. Vi ønsket å selge flere av disse, men de ville ikke det sjøl fordi de ønsket å beholde den gode lønna si.

- OK, men bør dere ikke i det minste sikre dere førsteretten til unge spillere dere kvitter dere med, inkludert Tor Erik Moen som nylig gikk gratis til Moss? Det gikk greit å kjøpe tilbake Øyvind Storflor fra Moss – selv om det kostet dere dyrt, men dere sliter med å få Øyvind Svenning tilbake...

- Jeg ser poenget. Ærlig talt er jeg usikker på hva vi egentlig har med i overgangspapirene – det er Rune (Bratseth) som styrer med dette. Svenning er helt klart en spiller vi har lyst på.

Mye å velge i på midten
I de to fremste lagdelene er situasjonen lysere. Selv om blant annet Molde påberoper seg tittelen «Norges beste midtbane», bør det være liten tvil om at det skal mye til for å danke ut karene på Lerkendal: Norges beste fotballspiller Ørjan Berg, landslagsaktuelle spillere som Jan Gunnar Solli, Frode Johnsen, Roar Strand og Fredrik Winsnes samt Odd Inge Olsen kjemper om de tre plassene.

- Ja, ser du på Frode som midtbanespiller eller spiss?

- Det kommer an på når du spør! Tidlig i vinter følte jeg at vi burde rendyrke ham som spiss, men siden den gang har Azar (Karadas) hatt en meget god vinter. Frode er veldig anvendelig, og jeg betrakter ham som både midtbanespiller og angriper. Som indreløper er Frode flink til å oppsøke rom og gå innover på banen. På denne måten fungerer han nesten som en hengende, møtende spiss bak en rettvendt Azar.

- I fjor uttalte Åge Hareide at Frode og Winsnes var for like spillertyper til å brukes samtidig på midtbanen...

- Også jeg vil nok gjerne heller bruke en mer typisk indreløpertype i hjemmekampene når vi presser motstanderen. Det vil si Roar Strand, Jan Gunnar Solli eller Odd Inge Olsen. Vi fant imidlertid ut at Frode og Fredrik fungerte godt sammen på bortebane. Vi vant nesten alle bortekampene hvor de to spilte sammen på midtbanen.

Ola By Rise mener at også nevnte Solli kan brukes på forskjellige måter.

- Selv om vi ser på Jan Gunnar som indreløper, er det mulig å bruke ham sentralt i bortekamper der vi blir presset bakover og trenger offensive løp. Han lyktes for eksempel godt i denne rollen mot Røde Stjerne i Beograd før jul. Men hjemme på Lerkendal vil vi nok heller bruke Fredrik når vi mangler Ørjan. Jan Gunnar mangler nemlig litt av den roen og det overblikket den sentrale midtbanespilleren på RBK trenger.

I tillegg til alle de nevnte midtbanealternativene kommer Christer George. Oslogutten ble leid ut til den spanske 2. divisjonsklubben Cordoba i august i fjor, men vender i juni tilbake til Trondheim.

- Når det gjelder «Georgie» så var det viktig for oss å finne ut om han fortsatt var sulten. Vi ønsket ikke å få tilbake en spiller som var skuffet over at han ikke fikk fortsette i utlandet. Derfor var det gledelig at han i går ringte meg for å ta en prat. Han fortalte at han gledet seg til å komme tilbake, og da er alt greit. Han er veldig anvendelig – kan spille både indreløper, ving og spiss, men han vil nok kanskje først og fremst komme til å kjempe om en indreløperplass.


EKS-KOLLEGA PÅ TELEFONEN: Rett etter intervjuet fikk Ola By faktisk telefon fra Bjørn Hansen, som ga seg i RBK før jul. Den gamle traveren ønsket rett og slett å vite når RBK skulle trene i helga, slik at han kunne ta seg en tur. (Svaret er lørdag kl. 17 og søndag kl. 16, om du lurer!)

Ørjan x11
Adresseavisen «klonet» Ørjan Berg her om dagen. Barnebokanmelder By Rise fikk med seg stuntet til journalistkollegaene sine.

- Klone-saken hadde faktisk et usynlig poeng: Et lag med 11 Ørjan Berg-er ville nemlig ha klart seg bra. Han er nemlig en perfekt kombinasjon av mange spillertyper: Han er god defensiv, god i lufta, tobeint og har et enormt overblikk. Til og med keeper-Ørjan ville ha overlevd fordi at de ti lagkameratene hans ville ha vært så gode!

- Treningskampen mot Bodø/Glimt i februar var et godt eksempel på dette. Da brukte vi Ørjan som midtstopper i store deler av kampen etter at Torjus ble skadet, og han storspilte sammen med Erik. Vi kunne godt ha brukt Ørjan som stopper, vi, men det er litt råflott å bruke Norges beste midtbanespiller i forsvaret, smiler Ola By.

Fredrik Winsnes ble først utpekt til Bent Skammelsruds etterfølger, men ingen angrer på at man i stedet valgte å putte Ørjan Berg på sentral midtbane.

- Jeg er veldig happy med Ørjan i denne rollen. Mens Bent var svært enbeint og bare brukte venstrefoten, er Ørjan like god med begge føttene. Dermed er det mye enklere å vende om spillet fra en side til en annen. Det er også en annen fordel i å bruke Ørjan sentralt: Den plassen er nemlig ikke like skadeutsatt som indreløperplassen, og dermed er sjansen større for at vi kan bruke ham i alle 26 serierundene.

Fornyelse i fokus
I «nyttårstalen» på hjemmesiden sin ga Ola By Rise klar beskjed om at ingen skulle føle seg for trygg på en plass på laget.

- Jeg ville gi spillerne en utfordring. Kun de som fortsatt er godt trent, gode nok og sultne, skal få lov til å fortsette. Selv om jeg har spilt på lag sammen med flere av dem, skal de vite at jeg kan skjære gjennom og si stopp.

- Nå har jeg imidlertid sett at alle lever opp til kravene mine. Med andre ord er ikke situasjonen kritisk.

Etter cupfinalen var det snakk om at Erik Hoftun skal få lov til å spille så lenge han sjøl vil, og nylig ble det klart at Roar Strand sannsynligvis får ny kontrakt – delvis som takk for lang og tro tjeneste.

- Jeg vet Rune (Bratseth) er sitert på det, men dette er feil. Det vil være veldig stusselig om gammelgutta til slutt skal bli sittende ytterst på reservebenken. Dermed vil vi si i fra når vi synes nok er nok. Det er viktig at alle ikke forsvinner samtidig, fornyelsen må skje gradvis.

Vil la talentene slippe til
Når den eldre garde takker av, må det fylles på bakfra. Rosenborg har de siste årene vært veldig dårlige til å la unge, lovende spillere fra egne rekker slippe til. Ola By Rise lover bedring på dette området.

- Det var litt snakk om Jo Tessem i vinter, men det var mest i avisene. Selv om han er en hyggelig fosning, er han 32 år gammel og jeg fryktet at han ville ha endt opp som en dyr reserve med internasjonal erfaring. Da er det heller bedre å la gutter som Alexander Tettey og Christian Sæther Moen få slippe til, mener den nye RBK-sjefen.

I vinter har Ola By levd opp til denne lovnaden. Mange unggutter har fått lov til å prøve seg i treningskampene. I tillegg til de to nevnte, har sju forskjellige juniorspillere vært med - enten på banen eller på benken. Og flere har imponert.

- Skolegang er den eneste grunnen til at en spiller som Per Ciljan Skjelbred ikke er med i A-stallen. Han er kun 16, men jeg mener vi må la ham slippe til i enkeltkamper i årene framover, slik at han som 18-åring kan framstå som en veldig god spiller.

- I det hele tatt mener jeg at det ser veldig bra ut når det gjelder juniorene i år. Skjelbred er den som peker seg mest ut, men i tillegg banker spillere som Martin Lund (født 1986, ving) og Ole Kristian Kråkmo (1985, midtbane) på A-stallsdøra. Aksel Skjølsvik (1987, spiss) og Michael Jamtfall (1987, spiss) kan også med tida bli førstelagsspillere.

- Men ingen av disse skal kåres til stjerner ennå. De har fremdeles bare kvalifisert seg for mellomheatet, fastslår Ola By.

RBK-sjefen vedgår imidlertid at det ikke vil være bare enkelt å slippe til ungguttene. Etablerte spillere må jo vike unna dersom tenåringene skal få spille.

- Jeg synes det høres farlig ut å spare spillere på denne måten. Når serien begynner, gjelder det jo å vinne hver kamp. Jeg sier «tja» til slik rullering. Vi kan ikke drive opplæring av spillere fra start, derimot tror jeg lengre innhopp i kamper kan være en god løsning for å holde spillerne «varme».

Jakter bredt
Men i utskiftingsprosessen, som på mange måter startet med vrakingen av Bent Skammelsrud i 2002, er det ikke nok å spe på med egenproduserte spillere. Rosenborg vil være nødt til å hente spillere utenfra. Prisnivået i Norge er høyt – også når det gjelder fotballspillere, og RBK har de siste årene måttet takle nei fra både klubber og spillere. Men utenfor landets grenser fins det mye å velge mellom.

- Jeg ser ingen ting i veien med å hente utlendinger, men vi skaffe oss en slags sikkerhet i språk og kultur. At spillerne i det minste kan engelsk, bør være et krav.

Sånn sett bør spillere fra Norden være trygge kjøp. Blant annet har Arni Gautur Arason og Janne Saarinen vært gode tilvekster. Ola By kan gjerne tenke seg noen nye nabovikinger på Lerkendal.

- Vi har en utfordring i hele tida å være oppdatert på spillermarkedet i nabolandene våre, men jeg føler vi har brukbar kontroll. Per Joar har jo for eksempel full oversikt over hva som rører seg i Sverige.

- Kan det være en idé å opprette et slags talentspeidernettverk for å få bli bedre oppdatert?

- Slikt må vi se i forhold til økonomi. Vi kutter i spillerlønningene for tida, og det er ikke bare-bare å utvide administrasjonen. Samtidig har vi allerede et stort kontaktnett, bestående av personer med en eller annen tilhørlighet til klubben – ofte tidligere spillere. De tipser oss om interessante spillere, som vi deretter tar en nærmere titt på.

- I tillegg kommer alle tipsene utenfra. Vi mottar haugevis med brev fra både inn- og utland med spilleranbefalninger. Vi sorterer ut det meste, og da er det en viss fare for vi kan gå glipp av det store scoopet, medgir Ola By.

I den sammenheng kan det nevnes at Eggen sorterte ut både Eidur Gudjohnsen og Brian McBride, som har gjort stor suksess i engelsk fotball for henholdsvis Chelsea og Everton...

I alle fall:

- Når vi leter etter nye spillere, er det en gyllen regel: Hvis man ikke er veldig god og kan gå rett innpå laget, bør man ha mange år foran seg på banen.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2021 RBKweb