English version 
Rosenborg Web
SESONGEN 2021
 NYHETER
 KAMPER
 SPILLERE
 STATISTIKK
KLUBBEN
 HISTORIE
 KLUBBFAKTA
 MERITTER
 REKORDER
 LERKENDAL STADION
EKSKLUSIVT
 LESESTOFF
 I GAMLE DAGER
 LEGENDER
 BILDESPESIAL
MENINGER
 DEBATTFORUM
 KOMMENTAR
 DIN MENING
RBKweb
 OM RBKweb
 ANNONSEINFORMASJON
 RSS-KANAL
 ARKIV
 TA KONTAKT
SØK I ARTIKLER
rbkweb.com tok en prat med nytreneren noen dager før seriestart:
Les introen til intervjuet!
Ola om: ...sjefsrollen | ...laget og spillerjakt | ...2004 og framtida

...2004 og framtida
Av Thomas Myren (tekst og foto), onsdag 7. april 2004

- Hva er de viktigste faktorene for fortsatt suksess?

- Det er en kombinasjon mellom tradisjon og utvikling. Vi må ta vare på det beste og viktigste, men samtidig satse på de områdene vi ser det kan være forbedringspotensialer. Dette er en prosess jeg ser fram til å være med på.

- Du har ikke noe imot å gro fast på Lerkendal?

- Nei, det har jeg ikke. Jeg ser for meg at jeg skal være her ei god stund. Men for at alle skal være sultne, må man ha kortsiktige perspektiv. Det går ikke an å gå rundt og tenke at her blir jeg i ti år. I denne bransjen må man ta et år av gangen.

Møter skepsis
Mens Rosenborg-tilhengerne og rbkweb.com har full tillit til Ola By Rise og stor tro på at han skal være en suksessfaktor i årene framover, tror andre i Fotball-Norge at den nye treneren gjør at gullsjansene til de andre Tippeliga-lagene styrkes.

- Det er helt logisk at konkurrenter og andre mener jeg svekker Rosenborg. Mens karer som Trond (Sollied) og Åge (Hareide) har ti-femten års erfaring, har jeg aldri vært hovedtrener. Folk leter etter svakheter hos oss, og da er det naturlig at jeg trekkes fram som en.


SKAL FORSVARE KLUBBENS ÆRE: Ola har mye å leve opp til.

Flere er usikre på hvordan den nye RBK-sjefen vil takle eventuell motgang: «Hva vil skje dersom Rosenborg ligger på 4. plass til sommerferien?»

- Jeg er helt klart fersk som hovedtrener, men panikken kommer til å ta meg mye senere enn det mange i Norge håper, mener Ola.

- Frykter du hva som vil skje dersom RBK ikke tar sitt 13. seriemesterskap på rad?

- Nei, det er ikke noe jeg tenker på. Likevel er det jo ingen tvil om at det året RBK ikke tar gull en gang kommer. Men vi prøver å utsette det lengst mulig. Derfor ser vi på hvert år som år 0, slik som andre lag gjør. Vi har imidlertid et forsprang: Det er jo en fordel å være vant til å vinne.

Høstfest?
I øyeblikket ser det ut til at verken Galatasaray eller Boavista kvalifiserer seg til høstens Champions League. Det betyr at Rosenborg blir seedet i 3. kvalifiseringsrunde i august, og dermed slipper å møte lag à la semifinalist Deportivo La Coruña.

- Ja, jeg har merket meg det. De europeiske tabellene følges med stor spenning for tida, og det ser ut til å gå vår vei. Såfremt cupgull er et mål, er jo seriegull, Champions League-gruppespill og fornyelse av laget de fire store målene for oss i år.


MAJESTETISK LIGA: Ola har tro på den skandinaviske nyvinningen.
Mens enkelte allerede dømmer Royal League nord og ned, har Ola By stor tro på den skandinaviske nyvinningen.

- Dette blir noe mer enn vanlige treningskamper. Turneringen vil forlenge sesongen for oss, slik at vi får relevant kamptrening i større deler av året. Imidlertid betyr Royal League at vi nok må utvide spillerstallen. Tre keepere pluss tjue utespillere blir et minimum når sesongen blir så lang.

En smak av Ola By?
I fjor var det mye snakk om at Åge Hareide satset på forsvarsspillet, og dermed på mange måter preget RBK. Kan man vente seg «en touch à la Ola By» i år?

- Dette er en mediefokusert sak. Det vil være veldig dumt av meg å prøve og revolusjonere noe som helst. Men vi ønsker for eksempel å bli enda bedre i bevegelsene på siste tredel av banen; få mer rettvendte spillere og raskere spill. Dette er kanskje noe publikum vil kunne merke.

Nytreneren mener at også det defensive spillet kan forbedres.

- Jeg synes vi slipper inn for mye mål, og i det siste har det også vært en del slurvmål mot oss. Åpningsmålet til Viking i generalprøven var jo nesten et sjølmål! Men jeg tror vi skal greie og luke bort dette. Jeg hadde vært mer bekymret om vi hadde spilt 0-0 og 1-0 hele tida. Da er det bedre med resultater som 5-3 og 5-2!

- Hittil har det også vært litt vanskelig å gi forsvaret kamptrening og dermed mulighet til å forbedre dette. Men nå har vi endelig alle fire i backrekka pluss keeper skadefri igjen.

Alexander Lund Hansen har for øvrig taklet oppgaven som keepervikar godt.

- Alex er nok den av spillerne som har utviklet seg mest i vinter, og han har økt posisjonen sin i spillergruppa. Imidlertid forstår jeg de som mener han er et usikkerhetsmoment. Han har tross alt ennå ikke spilt en obligatorisk kamp på høyere nivå enn 2. divisjon, og det kan bli litt kritisk å sette ham innpå i en kvalikkamp til Champions League. Men vi er kanskje litt for godt vant på dette området – vi kan jo ikke kreve å ha en islandsk landslagskeeper sittende på benken hvert år, fastslår By Rise, og sikter naturligvis til Arni Gautur Arason som ble satt ut i kulden i fjor.

Men det er ikke bare burvokteren og de fire i forsvarsrekka som skal være med på å hindre baklengsmål.

- Nøkkelen nå i vårkampene blir at hele laget bidrar defensivt. Det høres kanskje litt dumt ut, men: Dersom vingene er gode forsvarsspillere, vinner vi. Og på det området har Harald (Brattbakk), Øyvind (Storflor) og Dagfinn (Enerly) forbedret seg. De har blitt flinke til både å takle tidlig og ikke minst løpe igjen motstandere.

Alt klart til seriestart
Mandag 12. april sparkes årets Tippeliga i gang. Alt ligger til rette for fest mot Brann.

- Det sprudler av entusiasme i gruppa, spillerne er godt trent og angrepspillet sitter godt. Da vi vant 5-0 (i generalprøven) mot Viking i fjor, kontret vi dem i senk. I år spilte vi dem ut! Vi fikk fart på ballen og sprang mye – Viking hadde ikke sjangs!

Spillerne får helt fri skjærtorsdag og langfredag.

- Etter to dager med fellesfri, regner jeg med sultne og spreke spillere på trening lørdag og søndag.

Rosenborg er godt forberedt til kampen 2. påskedag.

- Både Per Joar og Rune har sett treningskamper til Brann nå i vår. Vi vet hvordan Brann spiller. Med 115% oppofrelse skal dette gå bra. Vi går ut på banen med senkede skuldre: Dette er tross alt bare én av 26 kamper, avslutter Ola By Rise.

rbkweb.com benytter anledningen til å ønske nytreneren lykke til i denne sesongen og i årene framover!

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon

nyheter 
forum 

ANNONSE
SITATET
 © 1999-2021 RBKweb